Autómosás otthon

 

Autómosás otthon, kényelmesen, saját eszközökkel, hatékonyan.

 

Nem szükséges minden esetben autómosóba, autókozmetikába mennünk, ha tisztának szeretnénk látni autónkat. Annak is megvannak a maga pozitív jellemzői, ha az autómosás otthon valósul meg.

 

Autómosás otthon

 

Helyszín kiválasztása

 

Első lépésben azt kell kiválasztanunk, hogy HOL szeretnénk lemosni, kitakarítani autónkat.

Az ideális megoldás az, ha az időjárás is engedi, akkor egy kültéri helyszínt keressünk, hogy egyrészt kényelmesen elférjünk takarítóeszközeinkkel, másrészt az esetlegesen az autón kívülre kerülő kosz, ne a garázsunkat piszkolja össze.

A legmegfelelőbb, ha nyílt téren, de mégis tető alatt van lehetőségünk autót takarítanunk.

 

A szükséges eszközök előkészítése

 

Attól függően, hogy külső, belső, esetleg külső-belső takarításra készülünk érdemes előkészíteni minden szükséges hozzávalót (pl.: rongyok, szivacsok, vödör, tisztítószerek, porszívó… stb.), amire szükségünk lesz az autó kitakarítása során.

 

Autómosás otthon – A takarítás, mosás folyamata

 

Bármennyire is nem úgy tűnik, de érdemesebb először a belső takarítással kezdeni az autó takarítást, hiszen, ha azzal megvagyunk, úgymond „rácsukjuk az ajtót a tisztaságra”, és nem koszoljuk össze az autóbelsőt.

Hiszen, ha kívülről haladunk befelé, akkor általában már vizes, saras az autó körül, könnyen behordhatjuk lábunkkal, eszközeinkkel a koszt a gépjárműbe.

Nulladik lépésben kiszedünk mindent az autóból, ami akadályozhatja a megfelelő tisztítást.

A szemetet kidobáljuk, a többi dolgot egy külön ládába, dobozba szedjük, és amikor végezünk, a helyére visszarakjuk, vagy eltávolítjuk a gépkocsiból.

 

Belső takarítás

 

Első lépésben kivesszük a gumiszőnyeget az autóból, lemossuk, ha szükséges kefe segítségével is, eltávolítjuk róla a szennyeződéseket, és kitesszük száradni lehetőleg a napra, hogy mire készen leszünk az egész autóval megszáradjon, és vissza lehessen helyezni őket.

Ezt követi az autó porszívózása. Az ülésekkel kezdünk, nem csak a vízszintes részt, az ülőfelületet, de a függőleges részét is az üléseknek, hiszen ott is sok kosz, hajszál, egyéb szennyeződés tud megtapadni. Ne felejtsük el, hogy a porszívó legvékonyabb csövével alaposan kiszívjunk minden szennyeződést az ülésrészek találkozásából! Majd az ülések után következhet a szőnyegek, esetleg az ajtókárpit, ha van, porszívózása. Amennyire lehetséges, az üléseket mozgassuk előre-hátra, hogy minél nagyobb felületben érjük el a porszívózandó felületet.

A porszívózást követi a műanyag felületek ápolása (műszerfal, ajtó, váltónál… stb.), amely jó minőségű műanyag ápolóval, és puha, TISZTA mikroszálas ronggyal történik.

A műanyagápolást követi az esetleges bőrápolás, ha az autó rendelkezik bőrfelülettel.

Majd végül a belső takarítás az ablakok belső tisztításával ér véget.

 

Külső mosás

 

A külső takarítás kezdeteként magasnyomásúval, vagy slaggal „lecsapatjuk” az autóról a nagyja koszt, amit lehet a vízzel.

Én azt javaslom, hogy otthoni körülmények között akkor se használjatok magasnyomású mosót, ha egyébként van sajátotok. Elég egy óvatlan pillanat, egy kicsi festékhiba, és már le is esik egy nagyobb festékdarab az autóból.

A nagyja kosz után jöhet az autóssampon, amit a vödörben felhígítunk vízzel, és így hordjuk fel egy szivacs, vagy egy rongy segítségével az autóra. Nagyon vigyázzatok, hogy ezt a műveletet gyorsan csináljátok, mivel nyáron, ha fedett részen kívül csináljátok, könnyen ráéghet az autóra a sampon, csúnya foltokat okozva ezzel a fényezésen. A legmegfelelőbb, ha egyik kézzel hordjátok fel a samponos vizet, és a másik kézzel már törlitek is le róla. Nehéznek tűnhet első hallásra, de legalább a vállra edzésre nem kell időt szakítanotok.

A vizes áttörlés után következik a szintén tiszta ronggyal – nehogy megkarcoljátok a fényezést – történő szárazra törlés. Sokszor látom, hogy aki otthon mossa a saját autóját, az hagyja szimplán a napon megszáradni. Igaz, hogy ebben az esetben is száraz lesz autó, de sajnos nagyon könnyen csúnya foltok maradnak rajta. Ne felejtsétek el, az ajtókat kinyitni, és az ajtó „ívét” is letörölni a tisztítószeres vízzel, ez is a külső mosáshoz tartozik.

Ha megvagyunk a szárazra törléssel, következhetnek az ablakok kívülről, majd a felni letakarítása, és szárazra törlése.

 

Mindezek után következhet az autóból korábban kiszedett holmik, valamint a – már remélhetőleg száraz – gumiszőnyeg visszahelyezése is.

 

Autómosás otthon pro és kontra

 

Talán a legfőbb negatívuma annak, ha otthonunkban, saját magunk adjuk a fejünket az autómosásra az idő tényező. Egy fentiek szerint elvégzett, ALAPOS takarítás egy normál személyautónál általában ~ 4 órás tevékenység a koszolás mértékétől függően.

 

Van azonban abban pozitív is, ha az autómosás otthon történik például, hogy nem kell sehová vinni az autót, nem nyúlnak hozzá idegenek, a takarító eszközöket csak egyszer kell megvásárolni, és a takarítószerek is több alkalomra elegendőek.

Remélem, segítettem rövid útmutatómmal, és öröm lesz az otthoni autótakarítás!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük